Voorjaarsrit 2021

De Achterhoek……. een ontdekking !

Wat hadden we er lang naar uitgekeken, want steeds maar weer werd het uitgesteld, de voorjaarsrit 2021 van MMC Groot Licht.
Maar zondag 13 juni is het dan zover en verzamelen 37 enthousiaste motorliefhebbers zich, uitgerust met 34 blinkende motorfietsen op de parkeerplaats van de Mac Donalds in Doetinchem.
De uitbundige begroeting, waarin af en toe ook een stukje ontroering doortrilt, laat duidelijk zien hoezeer de deelnemers naar dit moment hebben verlangd. Na een onderbreking van bijna twee jaar eindelijk weer een toertocht van motorrijdende vrijmetselaren met of zonder aanhang, op zorgvuldig gepoetste  motoren door een onbekend stukje Nederland.
Hoe mooi kan het zijn……… Na een kopje koffie worden we van harte welkom geheten in de Achterhoek, een gebied dat voor veel van onze meerijders nog onbekend terrein  is.
De informatie die aan het begin van de rit wordt gegeven is dan ook meer dan welkom en zo horen we dat de Achterhoek een gebied is waar twee begrippen hoog in het vaandel geschreven staan, n.l.  kleinschaligheid en saamhorigheid. Begrippen die worden belichaamd door de honderden kleine boerenbedrijfjes, de noaberschap (het omzien naar elkaar) en het gevoel van samen staan we sterk dat tastbaar wordt in de trouw van de superboeren, de supporters van voetbalclub De Graafschap, het jaarlijks evenement de Zwarte Cross in Lichtenvoorde en het “Höken”, geïntroduceerd door de boerenrockgroep Normaal uit Hummelo.

Voor een inwoner van De Achterhoek is de benaming “boer” geen scheldwoord, maar een geuzennaam, waar ze trots op zijn.
Een treffende illustratie daarvan is de tekst van een liedje van Normaal, dat in 2019 uitkwam, waarin Bennie Jolink zingt dat het mooiste ding in Nederland is: de bus naar Hummel (Hummelo). De Achterhoek is bij uitstek een gebied om te onthaasten en dat doen we op deze gedenkwaardige zondag volop.
In de tocht van ruim 100 km. komen we welgeteld 1 stoplicht tegen en vinden  een paar kleine weggedeeltes waar 80 km. per uur mag worden gereden, de rest is allemaal maximaal 60.
Een paar kilometer na het vertrek uit Doetinchem doemen in de verte al de heuvels op van het Montferland. We doorkruisen dit prachtig golvend landschap op weg naar de middeleeuws aandoende stad ’s Heerenbergh, met het bekende “Huize Bergh”, een karakteristiek kasteel, dat al generaties lang in bezit is van de rijke textiel-familie van Heek uit Twente.
Na Gendringen bereiken we restaurant Engbergen, gelegen op een heuvel en dat blijkt een bij uitstek geschikte plaats voor koffie met gebak, dat wordt genuttigd op een speciaal voor ons gereserveerd terras.

Via een uniek coulisselandschap rijden we parallel aan de grens met onze oosterburen naar Bredevoort, weer zo’n parel in dit ongekend mooie landschap. Bredevoort is een heel klein stadje met een 17e -eeuws karakter, dat niet voor niets de naam “Boekenstad” draagt.
En dat is ook geen wonder want in ieder voormalig winkelpand en zelfs in particuliere woningen zijn tweedehandsboekwinkels ingericht.
Een Eldorado voor de boekenliefhebber.
In het “Grachthuys”, een horecaonderneming aan het water, wordt ons een uitgebreide en smakelijke lunch geserveerd, waarna we de reis door deze betoverende omgeving voortzetten naar landgoed “De Slangenburg”. Hier wordt deze bijzondere toertocht afgesloten met een door Marja en Nasima Wijnholds verzorgd hapje en drankje op een picknickplaats aan de bosrand, met uitzicht op kasteel Slangenburg.
Alle deelnemers zijn het er over eens dat een verblijf in De Achterhoek een openbaring is door het unieke karakter van dit gebied, dat gelukkig nog niet is ontdekt door grote hordes toeristen. Want waar is het elders in Nederland nog mogelijk om met een relatief grote groep van 34 motoren een tocht van ruim 100 km. te maken waarbij je niet gehinderd wordt door groepen fietsers of ander verkeer.
Het is dan ook geen wonder dat de deelnemers hun enthousiasme over deze dag en dit gebied niet onder stoelen of banken steken en vragen om toezending van de route. Deze toertocht van MMC Groot Licht was voor veel deelnemers een ontdekkingsreis en dat vraagt om een vervolg.
En de gastvrije Achterhoeker vindt het prachtig en zijn reactie is kort en rustig: “Hènnig àn en Wierkommn !”

Henk W.