Voorjaarsrit 2022

Verslag voorjaarsrit Groot Licht 1 mei 2022

Hoewel de Gele Hesjes in de meerderheid waren, was er van protest bij de deelnemers aan de Groot Licht voorjaarsoptocht absoluut geen sprake.
Integendeel, blije gezichten alom bij 29 broeders/zusters, van wie 27 op een eigen motor, waarvan een elektrisch, samengestroomd rond de Mc Donalds bij Hoorn, in blijde afwachting van een mooie tocht.
En –reeds inde ochtend – blijdschap om het goede weer: beetje zon, niet te koud, niet te warm.
Verwachtingen die volop beloond werden, want het team van Bbr Siem (Ge?) Goede (zie verderop voor uitleg) en Hans van Wuijtswinkel (met hulp van de computer) had voor een perfect traject gezorgd: Geen- of in ieder geval zo min mogelijk- stoplichten, smalle weggetjes, waar nauwelijks 2 motoren elkaar konden passeren, en zoveel bochten dat de motoren meer leken op ja-knikkers in de breedte dan op statige motorrijwielen in kolonne.

Vanaf Hoorn ging het via Venhuizen en nog een aantal dorpen naar Enkhuizen; dwars door het stadje naar Medemblik via Andijk, Onderdijk, in ieder geval onderlangs een enorme dijk: Br. Siem legde uit dat Noord Holland hier in tien eeuwen door onderbemaling twee meter (!) is gezakt; voeg dat bij een stijging van de zeespiegel en teveel regenwater en het is duidelijk dat de Rijn beter met een viaduct over ons land geleid zou kunnen worden dan via IJssel etc. uitmonden in het IJsselmeer- maar dat terzijde.

Wij genoten in Medemblik koffie bij de molen die bovenop de dijk staat om meer wind te vangen, en geen water maalt, maar meel.
Daarnaast is het “gat door de dijk” waardoor externe arbeiders in de jaren dertig de Wieringermeer in gingen om het te ontginnen en te bestraten.
Meer recent: even verderop staat de grootste windmolen van Nederland, geen mooi gezicht, maar net buiten de gemeente, dus daar kon Medemblik niets tegen doen.

Na de koffie ging het via Opperdoes, Twisk (een heel karakteristiek Noord Hollands dorpje), Spanbroek, Oostwoud etc. etc. naar Rustenburg, voor een lunch in restaurant de Gouden Karper.
Dankzij Siem’s relatienetwerk (haha ) waren de tulpenbollen langs onze route ook nog niet “ gekopt”, wat een heerlijk scala van rode, paarse en gele vergezichten opleverde.
Siem’s kennis van het lokale West-Friese dialect gaf ook aan dat in deze taal het voorzetsel “ge”, zoals in “gedaan “, “gezegd” etc. wordt weggelaten, wat volgens een grappenmaker in het gezelschap betekende dat zijn achternaam in ABN niet “Goede”, maar eigenlijk “Ge Goede” moest zijn.

Tenslotte reden we nog een rondje rond de Meizerpolder, naar West- en Oostgraftdijk, en vandaar weer terug naar Schermerhorn, om tenslotte naar het piepkleine natuurgebiedje “De Hulk” bij Hoorn te koersen.
Daar had Br. Peter van Dordtmond van Loge West Friesland achter de informatiezuil nog een drankje en een snoepje verstopt.
Bbr Siem Goede en Hans van Wuijtswinkel werden hartelijk bedankt, maar natuurlijk ook onze onvolprezen grootsecretaris van Groot Licht, Joop Bronshoff, die zorgt dat de inschrijvingen en organisatie goed verlopen. En niet te vergeten Bbr Hans Lazet en ook Joop, die als bezemwagens ervoor zorgden dat de langzame rijders steeds weer aansluiting kregen en niet verdwaalden.

Een mooie dag, en ook een mooie manier om steeds weer een andere regio van Nederland te leren
kennen.